Álló szolárium

SzínekA szolárium előnyei
A mesterséges fény gyorsabban barnít, így nincs szükség órákon át tartó napozásra ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, aranybarna színt kapjon, ráadásul télen sem kell lemondani használatáról. Ugyan gyorsabban érhető el mesterséges fénnyel az egyenletes barnulás, a bőrszín hamarabb elveszíti barna árnyalatát, az UVB sugarak hiánya miatt. A szolárium azonban nem csak a szép bőrszín eléréséhez használható. A meleg környezet s az UV fény számtalan problémára megoldást nyújthat így manapság megbízható körülmények között már az orvostudomány is kúraszerűen alkalmazza, ha nem áll fenn egyetlen ellenjavallat sem. Az UV fény fokozza a D-vitamin termelődést, s enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig enyhíti az izületi problémákat, így néhány valóban szükséges esetben a szolárium megoldást jelenthet.
A szoláriumozás nem ajánlott annak, aki:
- túlságosan fehér vagy érzékeny bőrű,
- szőke vagy vörös hajú,
- túlzottan szeplős,
- sok anyajeggyel megáldott,
- áldott állapotban van,
- gyógyszert szed (olyan gyógyszert, mely a bőrt fényérzékennyé teszi),
- túlságosan pattanásos (mert bár egyes esetekben a meleg és a fény megoldást jelenthet, mégis sokaknál pontosan az ellenkezője következik be, s a pattanások belesülvén a bőrbe hegesedést okoznak).

Tippek:
ˇ Szolárium használat előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket!
ˇ A bőrradír használatával eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így az ezt követő mesterséges napozás során a bőr egyenletesebben barnul.
ˇ Mindig fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés (kezdjük 5 perccel, majd emeljük 10 végül 15 percre a szoláriumban töltött időt)!
ˇ Szolárium használat után célszerű hidratáló krémet használni, mely megelőzi a bőr kiszáradását!
ˇ Szoláriumozás alatt mindig csukva kell tartani a szemet, ehelyett védőszemüveg is használható, mert az erős fénysugár károsíthatja a látást, s akár szürkehályogot is okozhat.
ˇ Szoláriumozás alatt nem célszerű kozmetikumokat használni (kivéve ha bőrünket napvédő krémmel védenénk), ezek nem csak megakadályozzák a bőr egyenletes barnulását, de egyes esetekben bőrirritációt vagy hegesedést is okozhatnak!
ˇ Napfürdőzés előtt mindig el kell távolítani az ékszereket, melyek nem csak hátráltatják az egyenletes barnulást, de átmelegedés esetén megégethetik a bőrfelületet is.

A szoláriumozás bár megszüntetheti a téli napfénymentes idő okozta rosszkedvet, s a bőr vitamintermelésében is segítséget nyújthat, mégis a komoly kockázati tényezők elkerülésének érdekében nagyon fontos, hogy csak azok használják, akiknek valóban engedélyezett, s ők is csak a megengedett ideig és körülmények között.Bár veszélytelen kikapcsolódásnak tűnik, mely a kellemeset összeköti a hasznossal, a helytelen szolárium használat akár komoly bőr és szem-problémák kialakulásához is vezethet, éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a veszélyekkel és szabályokkal. Hazánkban hosszú évek óta működnek szoláriumok, melyek kétségtelenül egyre keresettebbek, s egyre modernebb kivitelűek. A nap sugarai így már télen is pótolhatók a barna bőr szerelmeseinek számára, mely manapság a jólét szimbóluma, s egyre nagyobb divat már a fiatalok körében is. A helytelen, vagy mértéktelen szolárium használat azonban súlyos bőrproblémákhoz vezethet.

A mesterséges napozás hátrányai
Manapság már számos szolárium áll rendelkezésünkre: turbo- és hagyományos napágy, bronz szolárium, sőt álló és fekvő típusok közül is választhatunk. A legfontosabb azonban megérteni azt, hogy a napágy a napnál sokkal erősebb sugárzással rendelkezik, így képes néhány óra helyett néhány perc alatt barnává varázsolni bőrünket. A túlzásba vitt (rendszeresen, heti több mint két alkalommal vagy egyszerre túl hosszú ideig történő) szoláriumozás rendkívüli mértékben szárítja és károsíthatja a bőrt. Az UV sugarak igencsak felgyorsítják a bőr öregedését, melyet leginkább a gyümölcsök aszalódásához lehet hasonlítani, ugyanis  a bőr elveszíti hidratáltságát s lassan ráncok keletkeznek. Ennek megelőzésére nem csak a szolárium megfelelő használatára, de a bőrápolásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

vissza ...